Heel Lelystad Poetst

Lelystad zet zich in voor een gezonde mond! April stond in 2019 in Lelystad speciaal in het teken van mondgezondheid. Vanuit ‘Heel Lelystad Gezonder’ bundelden Lelykracht en GGD Flevoland deze maand de krachten en startten een gezamenlijke actie om zich te richten op de mondgezondheid van Lelystedelingen.

In de hal van de Hanzeborg vond maandag de kick off plaats van de campagne ‘Mond niet vergeten’, een actie gericht op de mondgezondheid van Lelystedelingen. Gerodontoloog (tandarts gespecialiseerd in de tandheelkunde van ouderen) Wim van Ouwerkerk hield er een drukbezocht spreekuur over mondverzorging bij ouderen. Het was een komen en gaan van ouderen van binnen en buiten de Hanzeborg die vragen stelden aan tandarts Van Ouwerkerk. Welke invloed hebben mijn medicijnen op mijn mondgezondheid? En hoe poets je een tandeloze mond?

De laagdrempeligheid van de aanwezigheid in de hal droeg bij aan de aanloop van mensen. “Nu ik je toch zie… Welke tandenborstel kan ik het beste gebruiken bij het schoonmaken van mijn gebit?” Er werden veel vragen gesteld over de mogelijkheden van implantaten en toch ook wel de angst voor de tandarts. Met die angst weet Van Ouwerkerk feilloos om te gaan. “De angst ontstaat vaak door vervelende ervaringen uit het verleden. Bij deze cliënten plannen we dan eerst een aantal afspraken in zonder te behandelen. Het vertrouwen in de tandarts moet dan eerst weer hersteld worden.

Slechte mondverzorging risico voor ouderen
Slechte mondverzorging kan allerlei ziekten veroorzaken, die grote risico’s met zich meebrengen voor kwetsbare ouderen. Jaarlijks komen er helaas honderden kwetsbare ouderen te overlijden door een longontsteking veroorzaakt door een slecht verzorgd gebit. Niet alleen een longontsteking is het gevolg van een slecht gebit, ook diabetes, hartfalen en reuma zou door slechte mondverzorging kunnen komen. Reuma ontstaat hier niet door, maar zou het wel in de hand werken. Ouderen die steeds minder zelfredzaam zijn hebben minder aandacht voor het gebit met alle gevolgen van dien.

De mondzorgcoördinator van Woonzorg Flevoland
Naast tandarts Wim van Ouwerkerk was ook verpleegkundige Liesbeth Hoppentocht van Woonzorg Flevoland aanwezig. Zij is verantwoordelijk voor de mondzorg van de bewoners. Zij voert een eerste onderzoek uit bij bewoners, geeft advies aan het zorgteam en brengt de mondzorg voor de cliënt in kaart. “Zorgprofessionals zijn vaak heel druk en ouderen zijn niet altijd bereid om hun tanden te laten poetsen en al snel wordt het dan vergeten. Als mondzorgcoördinator ben je in feite de schakel tussen de tandarts en de zorg.”

Maand van de Mondgezondheid
Woonzorg Flevoland heeft mondzorg hoog in het vaandel staan en biedt daarom graag een podium aan de aftrap voor de Maand van de Mondgezondheid, waarin Lelykracht (een beweging die werkt aan de toekomst van Lelystad) en GGD Flevoland activiteiten voor jong en oud organiseren om een goede mondgezondheid in Lelystad te stimuleren.

Kijk voor meer informatie over de campagne ‘Mond niet vergeten’ op www.demondnietvergeten.nl