Lowlanders weer muzikaal onthaald in Lelystad

Op de donderdag dat duizenden Lowlanders via Lelystad op weg zijn naar Lowlands in Biddinghuizen, zullen zij bij aankomst op het station en tijdens de korte voettocht naar de bussen weer muzikaal worden begeleid door verschillende bands. De tweede editie van ‘Lely Road to Lowlands Paradise’ staat dan op het programma.

Twee jaar geleden, in het jaar dat Lelystad zijn 50ste en Lowlands haar 25ste verjaardag vierde, werd de eerste editie gehouden. Het idee is verzonnen door journalist Kees Bakker, die zich er over verbaasde dat er al die jaren niets gebeurde met de duizenden festivalgangers die Lelystad jaarlijks ontvangt, al is het maar voor een voettocht van tien minuten. Hij bracht een voorstel in bij de Motiemarkt van de gemeenteraad, en dat werd aangenomen.

Op de uiterst regenachtige donderdag van 17 augustus 2017 stonden er vier bands paraat die voor de muzikale omlijsting zorgden. Het Stadshart werd daarbij niet vergeten, want de bands liepen ook rondjes door het centrum.

Challenge Up en Lelykracht
Vorig jaar was het moeilijk om financiering te regelen voor het minifestival, maar dit jaar is het idee omarmd door Challenge Up, het project waarbij jongeren uit Lelystad zich inzetten voor maatschappelijke doelen. ‘Eerder hebben zij zich achter de schermen al ingezet bij Jolpop en dat is goed bevallen. Nu kunnen ze ervaring opdoen met de organisatie en uitvoering van een ander soort festival,’ aldus Monique Bak van Challenge Up. Daarnaast wordt samengewerkt met Lelykracht. ‘Met name het feit dat de bands ook door het Stadshart lopen en dat het voor Lelystad ook een feestje is, sprak ons aan. Bovendien zet je Lelystad op de kaart bij duizenden festivalbezoekers, die zo een positieve indruk krijgen van de stad. Dat was in ieder geval de ervaring twee jaar geleden. Zo’n goed idee mag niet verloren gaan,’ zegt Rens den Hartog van Lelykracht.

De Nieuwe Oost
Voor de organisatie en productie van het minifestival is de samenwerking gezocht en gevonden met De Nieuwe Oost. De eerste twee bands zijn geboekt: Jan Terlouw Junior speelt een mix van ‘oude jazz, sombere blues en vrolijke blazers’ (www.FestivalInfo.nl). Twee weken geleden trad hij nog op met zijn opa op Zwarte Cross. De andere band is Money & the Man, zweterige en intense garage blues. Komende week worden nog twee bands gecontracteerd. Ook de Beatles Beetle van Peter Rijsenbrij zal de Lowlanders muzikaal begeleiden.

De opzet van het minifestival blijft verder hetzelfde: de bands begeleiden de Lowlanders van het station naar de bussen op het evenemententerrein, maar er zijn geen vaste podia waar de bands stilstaan. ‘Alles is op een snelle doorstroom gericht,’ zegt Kees Bakker. ‘Wel maken de bands ook rondjes door het Stadshart. Het wordt gewoon een geweldig gezellige middag, die donderdag van 13.00 tot 18.00 uur in Lelystad. Twee jaar geleden hadden we de vuurdoop: de hele dag kwam het met bakken naar beneden, maar het werkte enorm goed. We kregen heel veel positieve reacties. En als een minifestival met regen goed werkt, dan werkt het op een zonnige dag helemaal. En dit jaar wordt het gewoon mooi weer!’

Foto: Kees Bakker