Lelykracht verbindt inwoners met ‘Zilte Zee, Zoete Dromen’

Lelystad viert jubilea met spectaculaire muziekvoorstelling

Het zindert al maanden in Lelystad en de inwoners van de Flevolandse hoofdstad kijken er reikhalzend naar uit: ‘Zilte Zee, Zoete Dromen – Het Spektakel van Lelystad’ staat nu echt voor de deur. Lelykracht – een initiatief van de culturele instelling Kubus, Sportbedrijf Lelystad, FlevoMeer Bibliotheek en Welzijn Lelystad – heeft in deze spectaculaire muziekvoorstelling alle talenten van de stad verbonden. Dit komt tijdens drie openluchtvoorstellingen tot een climax op 21, 22 en 23 juni, waarbij duizenden mensen kunnen genieten van een eigentijdse Romeo&Julia-vertelling, met op de achtergrond de gevolgen van de Zuiderzeewet die in 1918 werd ingesteld en de 50-jarige geschiedenis van Lelystad.

In 2016 kwam de projectgroep van Het Spektakel, met leden van de vier Lelykracht-initiatiefnemers, voor het eerst bij elkaar. Deze projectleden konden ook niet bevroeden dat dit twee jaar later zou uitmonden in een muziekspektakel met zo’n professionele uitstraling. “Wat aanvankelijk begon met een klein team, is uitgegroeid tot een volledig artistiek- en productieteam”, zegt Aino Merits, projectleider van ‘Zilte Zee, Zoete Dromen – Het Spektakel van Lelystad’ en werkzaam bij cultuurinstelling Kubus. “Ik heb heel wat voorstellingen georganiseerd, maar dit alles is niet vergelijkbaar met Het Spektakel. Deze productie beoogt niet alleen een prachtige voorstelling neer te zetten met muziek, zang, dans en spel op een bijzondere locatie, het is ook een productie waar we als Lelystedelingen trots op kunnen zijn.” De bijzondere locatie waar Merits op doelt is de Zilverparkkade. Vrijwilligers zijn al dagen bezig om alles gereed te maken; van het snoeien van de bomen tot het opbouwen van de tribunes en het vastzetten van het podium. De voorstelling wordt namelijk op 34 pontons gespeeld in het water langs de mooiste boulevard van Lelystad.

Eigentijdse Romeo&Julia
De voorstelling is een eigentijdse Romeo&Julia-vertelling, met op
de achtergrond het ontstaan van Lelystad en de drooglegging van de polder. In ‘Het Spektakel’ spelen louter amateurs die allemaal uit Lelystad komen en het hoge van de voorstelling laat zien dat de stad barst van het talent. Daarbij krijgen deze talenten begeleiding van professionals als regisseur Julia Bless (o.a. Suburbia), tekstschrijver Patricia van Mierlo (dialoogschrijver voor Goede Tijden, Slechte Tijden) en muzikaal leider Ezra van Nassauw (in 2016 genomineerd voor de Musical Awards voor ‘beste arrangementen’ in de musical Rent).

Partners en sponsoren
Dit muziekspektakel kan natuurlijk niet tot stand komen zonder partners en sponsoren. De programma’s van Lelykracht – waar Het Spektakel er één van is – worden ondersteund door het VSBfonds. Ook Het Dijk & Waterfonds van Waterschap Zuiderzeeland, Het Oranjefonds, Fonds voor Cultuurparticipatie en de Gemeente Lelystad zijn als partner verbonden aan Zilte Zee, Zoete Dromen.

Daarnaast hebben tal van andere sponsoren zich verbonden aan dit muzikale spektakel, zoals: Rabobank, MC Zuiderzee, Van Wijnen, Rotary Lelystad, Hak en Rein Vos, Agora Theater, Werkbedrijf Lelystad, MAC3PARK, Toomba, Top&Top schoonmaak, de Lelystadse Uitdaging, iClicks, Lelystad Airport, Burger Support, Kwintes, M&M Timmerwerken, Centrada, Enodes, Mijndomein, De Eetalage en Simply Outlet.