Lelystad zet zich in voor een gezonde mond

April staat dit jaar in Lelystad speciaal in het teken van mondgezondheid. Vanuit ‘Heel Lelystad Gezonder’ bundelen Lelykracht en GGD Flevoland deze maand de krachten en starten een gezamenlijke actie om zich te richten op de mondgezondheid van Lelystedelingen.

Volgens onderzoeker Hoeksema (UMCG) blijkt uit landelijke onderzoeken dat de mondgezondheid van verschillende bevolkingsgroepen achteruit gaat. Dit is ook in Lelystad het geval. Problemen met de mondgezondheid hebben echter niet alleen effect op het gebit, maar ook op de algemene gezondheid. Risico’s van een slechte mondgezondheid zijn onder andere een hogere kans op longontsteking, aderverkalking en hart- en vaatziekten. Ook hangt het samen met suikerziekte en overgewicht.

Activiteiten voor jong en oud
Om een goede mondgezondheid in Lelystad te stimuleren organiseren Lelykracht en GGD Flevoland voor jong én oud diverse activiteiten. De maand van de mondgezondheid wordt afgetrapt op 1 april in de Hanzeborg. Op deze dag kunnen ouderen van 15.00 tot 17.00 uur terecht bij de tandarts voor vrijblijvend advies en tips. Daarnaast wordt vanaf 16.30 uur bij kinderdagverblijf de Hanzepret aan ouders en kinderen informatie en advies gegeven over een gezond gebit. Hierbij komen onder andere zuigflescariës, het melkgebit en het voorkomen van tanderosie aan bod.

De mond niet vergeten
Naast de activiteiten in de Hanzeborg geven tandheelkundig preventiemedewerker Ciska van der Poel (GGD Flevoland) en Ilse Stubbe (Welzijn Lelystad) gedurende de maand poetsinstructies en voorlichting op diverse scholen. De activiteiten maken onderdeel uit van het landelijke programma De mond niet vergeten’.