Lely Road To Lowlands Paradise

De tweede editie van Lely Road to Lowlands Paradise was donderdag 15 augustus 2019 een waar feestje: voor de Lowlander die Lelystad aandeed en voor de Lelystedelingen die in het Stadshart waren. Zes bands en de Beatles Beetle verwelkomden de duizenden Lowlandgangers en vergezelden hen op de weg van het station naar de bussen die hen naar Lowlands brachten. En de bands maakten rondjes door het Stadshart. Wethouder Peter Schot opende rond 13.00 uur Lely Road to Lowlands Paradise, door één van de golfkarretjes met bagage van de Lowlanders naar de bussen te rijden.

Twee jaar geleden, in het jaar dat Lelystad zijn 50ste en Lowlands haar 25ste verjaardag vierde, werd de eerste editie gehouden. Het idee is verzonnen door journalist Kees Bakker, die zich er over verbaasde dat er al die jaren niets gebeurde met de duizenden festivalgangers die Lelystad jaarlijks ontvangt, al is het maar voor een voettocht van tien minuten. Hij bracht een voorstel in bij de Motiemarkt van de gemeenteraad, en dat werd aangenomen.

Challenge Up en Lelykracht
Vorig jaar was het moeilijk om financiering te regelen voor het minifestival, maar dit jaar is het idee omarmd door Challenge Up, het project waarbij jongeren uit Lelystad zich inzetten voor maatschappelijke doelen. ‘Eerder hebben zij zich achter de schermen al ingezet bij Jolpop en dat is goed bevallen. Nu kunnen ze ervaring opdoen met de organisatie en uitvoering van een ander soort festival,’ aldus Monique Bak van Challenge Up. Daarnaast wordt samengewerkt met Lelykracht. ‘Met name het feit dat de bands ook door het Stadshart lopen en dat het voor Lelystad ook een feestje is, sprak ons aan. Bovendien zet je Lelystad op de kaart bij duizenden festivalbezoekers, die zo een positieve indruk krijgen van de stad. Dat was in ieder geval de ervaring twee jaar geleden. Zo’n goed idee mag niet verloren gaan,’ zegt Rens den Hartog van Lelykracht.