Het Lelystadse Spektakel

Het moet een evenement worden waar heel Lelystad zich bij betrokken voelt! In het tweede weekend van juni 2018 zal het op een plek in het Stadshart plaatsvinden, met niet alleen honderden Lelystedelingen als optredend artiest, maar ook allerlei verenigingen, instellingen en bedrijven die erbij betrokken zijn. En honderden, of liever, duizenden stadsgenoten als toeschouwer. Het spektakel wordt de grootste uiting van Lelykracht tot nu toe. Vanaf september 2017 zal er actief gescout worden in Lelystad. Maar verenigingen en mensen die zich aangesproken voelen door dit verhaal, kunnen zich ook nu al aanmelden. Dat kan per mail op info@Lelykracht.nl. Of schuif aan tijdens de Koffie Bijeenkomst op vrijdagochtend 10 november in de Kubus van 10.30 – 12.00 uur.

AUDITIE ZONDAG 19 NOVEMBER 2017

Acteurs & Actrices, Dansers & Danseressen gezocht!

Wil je meespelen (als je ook kan zingen is dat een pré), of meedansen met het grootste Spektakel van Lelystad?
Geef je dan op voor de auditie op zondag 19 november 2017 tussen 10.00 – 17.00 uur.

Meld je aan bij: info@lelykracht.nl voor woensdag 15 november o.v.v. Spektakel.
Laat ons weten wie je bent, wat je wilt doen (acteren en/of dansen) en hoe we je kunnen bereiken.
Op vrijdag 17 november krijg je bericht hoe laat en waar je verwacht wordt.

Verbinden
Aino Merits is als projectleider bij Lelykracht betrokken en legt uit waar het idee voor ‘Het Lelystadse Spektakel’ vandaan komt. ‘We waren op zoek naar een evenement dat Lelystad verbindt. Eén van de zaken die in Lelystad erg leeft is ‘dans’, in allerlei facetten en uitingsvormen. Dans is echt een fenomeen in Lelystad. Dus hebben we dat als uitgangspunt genomen. Dans is het middelpunt van ‘Het Lelystadse Spektakel’, maar daar om heen willen we allerlei andere uitingen van creativiteit en cultuur bundelen.’

Meedoen
De oproep in dit verhaal is dat allerlei verenigingen en talenten uit Lelystad zich daaraan verbinden en meedoen. Daarom zal er vanaf september 2017 actief gescout worden, maar daarover later meer. Want bij het begin beginnen is in dit geval ook een uitdaging: hoe zet je zo’n spektakel in de steigers? Merits lacht. ‘Ja, dat is inderdaad een uitdaging. Tweeërlei. Ten eerste moet je ergens beginnen, en alle begin is moeilijk. Ten tweede moet de voorstelling het verhaal van Lelystad vertellen, maar ook dat is een uitdaging. Want met dans een verhaal vertellen, dat is geen sinecure.’

Ervaring
Daarom is er een regisseur aangetrokken die het verhaal voor de voorstelling in een script gaat aanleveren en het project gaat begeleiden. ‘Daarvoor hebben we Fred Florusse enthousiast gekregen. Hij heeft eerder, zo’n tien jaar geleden, samen met gemeenteambtenaren een voorstelling in Lelystad in elkaar gezet en geregisseerd. Hij is bovendien een ‘oude rot’ in het theatervak die zijn sporen heeft verdiend: als oprichter en onderdeel van cabaretgroep Don Quishocking, maar ook als regisseur, acteur, schrijver, programmamaker en presentator. Ik denk dat het voor de deelnemers ook een enorme ervaring zal zijn met hem samen hieraan te kunnen werken.’

Verhaal
Florusse gaat een verhaal schrijven over Lelystad, dat als rode draad voor de voorstelling fungeert. ‘Hij is nu bezig met de synopsis en laat zich daarbij ook voeden door allerlei verhalen uit en over Lelystad en verhalen van inwoners.’ Maar er wordt actief gezocht naar deelname door zoveel mogelijk verenigingen en individuele talenten. ‘We zoeken mensen met talenten op allerlei vlak,’ zegt Jan Dekker, directeur van Welzijn Lelystad, één van de betrokken partijen. ‘Toneelspelers, dansers, musici, decorbouwers, kostuummakers, grimeurs, zangers, gastvrouwen en gastheren, organisatietalenten, allen realiseren onder leiding van Fred Florusse en bijgestaan door andere professionals (dans, decor, licht, geluid, horeca) een eigen Lelystads schouwspel dat de hele stad op de been brengt.’

Warming up
‘Natuurlijk willen we dat de dansscholen in Lelystad meedoen. Maar ook muzikaal- en musicaltalent krijgt een rol in het verhaal. Verder hopen we op deelname van zoveel mogelijk verenigingen die wellicht niet een directe link met dans of muziek hebben. Hoe geweldig zou het bijvoorbeeld zijn als er in de voorstelling een choreografie zit van een groep van tientallen voetballers, die een warming up voor een wedstrijd nabootsen? Of judoka’s die een oefening doen? Je kunt het zo gek niet bedenken’ zegt Merits.

Oproep
Voel je je aangesproken en wil je meedoen, meld je aan. ‘Laat weten waar je talent ligt en hoe je een bijdrage kunt leveren. We zoeken mensen in alle leeftijdsgroepen, met verschillende sociale en culturele achtergronden, kortom: een afspiegeling van de gehele bevolking van Lelystad,’ zegt Dekker. En waar het spektakel precies zal plaatsvinden, daar zijn wel ideeën over, maar die wil Merits nog even voor zich houden. ‘Het kan ook op verschillende locaties zijn. Maar het zal in ieder geval in het Stadshart zijn.’ De bedoeling is dat het een tweejaarlijks terugkerend spektakel wordt. ‘Er is zoveel talent in Lelystad, dat je op z’n minst de ambitie moet hebben dat we dit vaker gaan doen.’

Vanaf september 2017 zal er actief gescout worden in Lelystad. Maar verenigingen en mensen die zich aangesproken voelen door dit verhaal, kunnen zich ook nu al aanmelden. Dat kan per mail op info@Lelykracht.nl.